ATHENA zoekt kunst en natuurliefhebbers

athenaATHENA zoekt kunst en natuurliefhebbers voor het herkennen van dier- en plantensoorten in de schilderijencollectie van het Rijksmuseum.
Een jaar na de lancering van de ATHENA-database, zijn we nu bezig met het opnemen van beroemde Nederlandse schilderijen, om zo de geschiedenis van de iconografie van dieren en planten in Nederland te laten zien. Er is immers nog veel onbekend over hoe de natuurlijke wereld in de loop van de tijd door mensen is beïnvloed. Historische schilderijen kunnen biologische en culturele aspecten van de historische interactie tussen mens en natuur onthullen. Voor het herkennen van dier- en plantensoorten in de collectie van het Rijksmuseum hebben we jullie hulp nodig! 

Via het Zooniverse platform nodigen wij jou uit om ons te helpen bij het ontdekken van planten en dieren in schilderijen. Terwijl je door de enorme collectie van het Rijksmuseum bladert, kan je helpen bij het classificeren van diersoorten en eventueel aanwezige bloeiende planten, bomen of struiken. Je digitale museumbezoek omvat veel meesterwerken uit de 16e eeuw tot de moderne tijd. Vanwege de enorme omvang van de Rijksmuseum collecties zal het project zich voorlopig richten op schilderijen en prentkunst. 

Door deze kunstwerken te classificeren, help jij het ATHENA-portal verder uit te bouwen. ATHENA is een project van een kernteam van onderzoekers met achtergronden in biologie en geschiedenis, ondersteund door een breed consortium van kennis- en erfgoedinstellingen. Het Athena project wordt gefinancierd door CLARIAH en heeft als doel een internationaal unieke database te ontwikkelen waarmee onderzoekers uit meerdere wetenschappelijke disciplines historische mens-natuur relaties kunnen bestuderen. Bij veel schilderijen is het echter niet bekend welke dier- en plantsoorten zijn weergegeven, en daarom vragen wij jouw hulp!


Interesse om deel te nemen aan dit project?
Lees meer over het schilderijenproject, en hoe je mee kan doen op: https://www.zooniverse.org/projects/tzwaanswijk/athena-spot-species-in-fine-art.

Zooniverse is het grootste en populairste platform voor onderzoek met behulp van crowdsourcing, waarbij ieder die wil aan een project kan bijdragen. Deelname is gratis en vrijblijvend.