Achtergrond
Mediawetenschappers werken over het algemeen met bestaande datasets: audiovisuelebronnen (film, radio en televisieprogramma’s, online audio en video), gepubliceerde bronnen (kranten, omroepgidsen, sociale media content) en gestructureerde data (zoals kijkcijfers, of een database als Cinema Context met aan kranten en archivalia ontleende data over films, bioscopen, vertoningen en in de filmsector actieve personen en bedrijven).
Vanwege de specifieke aard van audiovisuele bronnen (combinatie van beeld en geluid, tijdgebonden) zijn additionele maatregelen nodig om ze op grotere schaal toegankelijken doorzoekbaar te maken. Dat gebeurt enerzijds door ze te koppelen aan beschrijvingen die de inhoud van de bron en een aantal contextuele gegevens bevatten (metadata, ondertitel files)en anderzijds met behulp van nieuwe technologie, zoals spraakherkenning voor het automatisch genereren van transcripties en beeldherkenning voor het zoeken naar patronen op visuele kenmerken.
Recente gebruikersstudies (Bron et al. 2013; Bron et al. 2015) hebben laten zien dat mediawetenschappers de diverse bronnen in samenhang willen onderzoeken. Een goed begrip van audiovisuele bronnen vereist gedetailleerde kennis over de context waarin ze zijn geproduceerd, verspreid en waargenomen. Tevens zijn onderzoekers die met audiovisuele bronnen werken vaak geïnteresseerd in de rol van media in de constructie, verspreidingen receptie van een bepaald sociaal of cultureel fenomeen, wat vereist dat verschillende perspectieven op hetzelfde fenomeen door de tijd heen kunnen worden opgespoord en in samenhang geanalyseerd. Daarnaast wordt het onderzoeksproces van mediawetenschappers gekarakteriseerd door een exploratieve fase van de inhoud van het materiaal (waar in de vraagstelling wordt ontwikkeld en/of aangescherpt) gevolgd door een meer doelgerichte verzameling en analyse van met name contextuele data (contextualiseringsfase) – een cyclus die vaak een of meerdere keren wordt herhaald en wordt afgesloten met het presenteren van de gevonden resultaten (presentatiefase) (Bron et al.2015).
De grootste uitdaging voor mediawetenschappers is toegang tot het bronnenmateriaal, dat vaak auteursrechtelijk is beschermd en verspreid ligt over verschillende bewaarplaatsen. Tevens is er behoefte aan instrumenten om het diverse bronnenmateriaal in samenhang te kunnen onderzoeken.
![]() |
Voortgang
Werkpakket 5 (WP5) houdt zich bezig met het opzetten van een infrastructuur voor mediastudies. Het heeft als doelstelling vijf bestaande tools voor exploratief en gericht, contextueel mediawetenschappelijk onderzoek te consolideren, verder te ontwikkelen en voor onderzoekers beschikbaar te stellen. In eerste instantie ten behoeve van onderzoekers in de mediastudies maar vervolgens met uitbreiding naar alle vakgebieden die audiovisuele bronnen willen betrekken in onderzoek naar specifieke historische thema’s of gebeurtenissen.
Daarnaast hebben we een overkoepelend project geformuleerd (Media Studies Suite) dat dient om overlap in functionaliteit tussen tools op te lossen via het samenvoegen van tools en nieuwe, state-of-the-art functionaliteiten in die gesynthetiseerde tool te integreren.
Om de zoveel tijd zal er een update gegeven worden van de status van WP5, de zaken die gedaan zijn en de activiteiten in de (nabije) toekomst. Deze updates zullen hieronder geplaatst worden.
rapport | taal | datum | beschrijving |
![]() |
EN | 20-11-2015 | eerste voortgangsverslag van WP5 |
FAQ
Wat is CLARIAH Media Studies?
Het doel van CLARIAH Media Studies is een onderzoeksomgeving te realiseren voor geesteswetenschappers die werken met gedigitaliseerde en digitaal geboren audiovisuele en hieraan gerelateerde tekstuele mediabronnen. De onderzoeksomgeving is ingebed in de nationale CLARIAH infrastructuur. Aan het focusgebied Media Studies werken de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit, de Erasmus Universiteit en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De individuele leden van het Media Studies team vind je hier (onder ‘WP5’).
Voor wie is CLARIAH Media Studies?
CLARIAH Media Studies is voor media-onderzoekers en geesteswetenschappers die audiovisuele en tekstuele mediabronnen en datasets willen exploreren, selecteren en analyseren. Onderzoekers kunnen de gereedschappen hiervoor op kritische wijze en in combinatie met elkaar inzetten voor kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek naar vraagstukken over cultuur, geschiedenis, politiek, discours en digitale media.
Wat wordt er gebouwd?
We bouwen een platform dat onderzoekers ondersteunt en op nieuwe manieren uitdaagt in het doorzoeken, verfijnen, selecteren, visualiseren, raadplegen en annoteren van mediabronnen en -collecties. Ook zorgen we voor een persoonlijke gebruikersomgeving en zo veel mogelijk informatie over de herkomst en de inhoud van de op het platform aanwezige data.
Hoe ziet onze roadmap eruit?
CLARIAH Media Studies is van start gegaan in 2015. Het ontwikkelen van de Media Suite gebeurt in meerdere cycli van identificatie van gebruikerswensen, ontwikkeling, en gebruikerstesten. Bij de wensen en testfasen betrekken we externe onderzoekers en docenten van verschillende universiteiten. In de zomer van 2017 verwachten we de lancering van een eerste versie, gevolgd door een vierde versie aan het eind van 2018. In 2018 organiseren we een Summer School met onderzoekssprints en een reeks workshops voor docenten.
Op de hoogte blijven
Voor meer informatie, zie de FAQ sectie in de "Media Suite" helppagina's. Blijf op de hoogte van het project en onze activiteiten via de CLARIAH agenda, nieuwspagina en nieuwsbrief of via de Media Studies blog. CLARIAH is ook aanwezig op Twitter en Facebook. Voor specifieke vragen over het CLARIAH Media Studies en samenwerking in onderzoek of onderwijs, sie contact informatie in http://mediasuite.clariah.nl/contact, of mail naar